پس از نصب کاشی وسرامیک و مصالح برای پرکردن درز مصالح و جلوگیری از کثیف شدن، شوره بستن، ترک خوردن و...از پودر بندکشی استفاده میشود. قبل از استفاده از پودرها برای پرکردن درز بین مصالح از روشهای سنتی که همان سیمان سفید ترکیب شده با آب بود استفاده میشد. این روش دارای معایبی بود ازجمله: ترکخوردگی درزها پس از گذشت زمان، تغییر رنگ تدریجی آن از بین رفتن درزبندیها و... به دلیل وجود این مشکلات، استفاده از روش سنتی تقریبا منسوخ شده و به جای آن از پودرهای بندکشی استفاده میشود. این پودر برپایه سیمان ساخته شده که ترکیب شده از مواد شیمیایی آلی و پودرهای معدنی است. اگر میخواهید بیشتر با نحوه استفاده از پودر بندکشی آشنا شوید، این مقاله میتواند برایتان مفید باشد.
مزایای روش جدید نسبت به سنتی
- جلوگیری از نفوذ رطوبت به لایههای زیرین کار
- به آسانی قابل اجرا میباشد
- به دلیل وجود پودرهای رنگی در ساختار بعضی از انواع آن باعث ایجاد زیبایی میشود.
- باعث ایجاد استحکام بین مصالح ساختمانی میشود و از افتادن آنها جلوگیری میکند.
- در برابر لرزش و ترک خوردگی مقاوم است.
- سطحی صاف و یکنواخت به وجود میآورد.
- مقرون به صرفه است.
- برای اجرا نیاز به نیروی متخصص نیست و نحوه استفاده از پودر بندکشی آسان است.
- ایجاد خاصیت آنتی باکتریال برای استفاده در مکانهایی ازجمله بیمارستان برای جلوگیری از رشد قارچ و میکروب.
- ایجاد لایه ضداسید برای جلوگیری از خوردگی در محیطهای صنعتی و آزمایشگاهی
- ایجاد لایه ضدآب برای جلوگیری از نفوذ رطوبت
انواع پودرهای بندکشی
1)پودر بندکشی نانو
2) پودر آنتی باکتریال
3)پودر بندکشی رنگی
4)پودر ضدآب
5)پودر ضداسید
6)پودر بندکشی آجر
7)پودر بندکشی سنگ
نحوه استفاده از پودر بندکشی
قبل از هرچیزی از کیفیت و اصل بودن مصالح انتخابی خود مطمئن شوید. پودرهای بندکشی زیادی در بازار وجود دارند که کیفیت مطلوب را دارا نیستند. برای داشتن کیفیت خوب ابتدا به انتخاب خود توجه کنید چون انتخاب نادرست مصالح، باعث کو شدن دوام و ماندگاری کار میشود. پس از آن توجه کنید که دو نوع پودر بندکشی پودری و خمیری وجود دارد. قبل از هرچیزی از استاد کار خود برای خرید نوع مصرفی مورد نظر که کاربرد لازم برای شما را داشته باشد مشورت کنید. قبل از خرید تاریخ انقضای روی بستهبندی را چک کنید. برای مخلوط کردن پودر، ظرفی مناسب و اندازه انتخاب کنید. بهتر است از سطل پلاستیکی استفاده کنید. میزان مناسب آب را به آن اضافه کنید. دقت کنید که میزان آب زیاد نباشد چون باعث ایجاد مشکل میشود. مواد را به وسیله همزن برقی به آرامی مخلوط کنید تا مخلوطی یکنواخت و همگن به دست آید. در حین اضافه کردن پودر به آب، همزن برقی را روشن بگذارید و مخلوط کنید تا هنگامی که ملات یکدست و همگنی به دست آید. پس از میکس حدود 5 تا 7 دقیقه به مخلوط استراحت دهید. پس از استراحت مجددا حدود 2 دقیقه مخلوط را بهم بزنید. پس از آماده شدن ملات، به آن آب اضافه نکنید.
پس از آماده شدن ملات و قبل از استفاده از پودر بندکشی به نکات زیر دقت کنید تا در حن انجام کار و پس از اتمام آن با مشکلی روبرو نشوید. رعایت این نکات باعث میشود که سطح بندکشی شده مرتب و باکیفیتتر شود و بازدهی و طول عمر بیشتری نسبت به روشهای دیگر داشته باشد.
- قبل از شروع بندکشی ابتدا مطمئن شوید که از نصب مصالح 24 ساعت گذشته است و زیرکار کاملا خشک است.
- درزها باید کاملا تمیز و بدون گردوغبار باشند و عمق آنها دوسوم قطر کاشی باشد. همچنین یکدست بودن سطح زیرکار باعث به وجود آمدن نتیجه بهتر می¬شود.
- برای ساختن ملات، باید به نسبت 40 به 60 آب و ملات را مخلوط کنید تا به غلظت مناسب برسد.
- برای بندکشی حتما از کاردک پلاستیکی استفاده شود و مطمئن شوید که عمق بندها کاملا پر شده است.
- هرچقدر ملات را آهستهتر بهم بزنید، حباب کمتری در ملات ایجاد خواهد شد.
- پس از انجام بندکشی و قبل از خشک شدن آن با دستمال مرطوب سطح مصالح را تمیز کنید. یعنی پس از بندکشی حدود 10 تا 20 دقیقه به ملات زمان دهید تا از حالت خمیری خارج شود و سپس سطح آن را تمیز کنید. اگر این کار را با عجله و قبل از آنکه ملات حالت خمیریاش را از دست داده باشد انجام شود، امکان دارد که رنگ ملات تغییر کند و در سطح کار ترک ایجاد شود.
- برای ایجاد اتصال و چسبندگی بهتر بین کاشی و ملات، طی 48 ساعت پس از بندکشی به آرامی آب بر روی سطح بندکشی شده بریزید و از تردد برروی سطح خودداری کنید.
- دمای مناسب برای انجام بندکشی 5 تا 40 درجه سانتیگراد میباشد. بندکشی در دماهای سرد یا گرم به خوبی جواب نمیدهد.
- پس از اتمام کار و آماده شدن بندکشی بهتر است که هر دو هفته یکبار سطح آن را تمیز کنید تا کثیف نشود و تغییر رنگ ندهد.
علاوه بر رعایت نکات گفته شده، توجه به جزئیات کار هم میتواند مهم باشد. برای ایجاد سهولت در اجرای کار در سطوح افقی برای ساختن ملات از آب بیشتری استفاده کنید. اما دقت کنید که میزان مصرف آب بیش ازحد نشود چون باعث به وجود آمدن ترک میشود. برای درزگیری کاشیهای عمودی و دیوار میزان آب را کاهش دهید تا خمیر سفتتری به دست آید.
اگر پس از انجام بندکشی شکافی بین مصالح وجود داشته باشد که به خوبی پر نشده باشد، هرچه سریعتر آن را ترمیم کنید تا آب و رطوبت به لایههای زیرین نفوذ نکند.
برای ترمیم بندهای قدیمی، ابتدا بندهای قدیمی را با استفاده از وسیله نوک تیز از درزها خارج کنید و نقاط کثیف را با آب کاملا تمیز کنید. سپس بندکشی را انجام دهید.
نحوه بندکشی آجر با استفاده از پودر بندکشی
- محل قرار گرفتن آجر برروی دیوار باید مرطوب باشد.
- میزان ملات متوسط پشت آجر حدود 3 ملیمتر باشد.
- هرگز در هوای بسیار سرد نماکاری انجام نگیرد.
- پس از آماده شدن ملات بهترین زمان مصرف آن دو ونیم ساعت است.
- پس از گذشت چند هفته از نصب آجر، بندکشی را انجام دهید.
- برای همگن شدن ملات ساخته شده بهتر است که آن را ورز دهید.
- پس از حدود گذشت 2 ساعت از انجام بندکشی، با استفاده از برس سطح کار را تمیز کنید.
نکته آخر
در هنگام استفاده از پودر بندکشی از دستکش و ماسک استفاده کنید و از تماس مستقیم آن با پوست و چشم جلوگیری کنید.