یکی از پرکاربردترین مواد افزودنی بتن در پروژههای احیا و مرمت سازههای بتنی، که در اثر عوامل مختلفی چون رطوبت، فشار و...تخریب شدهاند و نیاز به بازسازی دارند، چسب بتن است. چسب بتن نوعی پلیمر است که مقاومت کششی و دوام بتن و گچ و... را افزایش میدهد و باعث افزایش چسبندگی بتن است. چسب بتن همچنین میتواند زمانی که میخواهید بتن جدید را برروی بتن قدیمی نصب کنید مورد استفاده قرار گیرد و مانع نفوذ آب شود. چسب بتن بر دو پایه اپوکسی و لاتکس میباشد. چسب¬های اپوکسی شامل دو بخش رزین و هاردنر است و چسبهای لاتکس به صورت تک جزئی و اغلب شیری رنگ است.
فهرست موضوعات
هرآنچه که باید در مورد چسب کاشی بدانید
قبل از اینکه با موارد کاربرد چسب کاشی و چسب بتن اشاره کنیم، بد نیست تا با ماهیت آن بیشتر آشنا شویم. چسب کاشی مادهای شیمیایی برپایه سیمان تقویت شده با پلیمر است که برای قرارگرفتن کاشیها درجای خود و ایجاد استحکام مورد استفاده قرار میگیرد. این چسب در برابر رطوبت مقاوم است و برای چسباندن انواع کاشی وسرامیک برروی کف، بدنه، دیوارهای سیمانی، دیوارهای بتنی و چسباندن کاشی برروی کاشی، موزاییک کاری، سنگ کاری و... مورد استفاده قرار میگیرد. بخشهای مهمی از ساختمان که در آنها از چسب کاشی استفاده میشود عبارتند از سرویسهای بهداشتی، حمام، استخر، واحدهای صنعتی، پارکینگ و فضاهای بیرونی. این چسب همچنین پس از خشک شدن، دربرابر سرما و گرما نیز مقاوم است. این چسب باتوجه به مواد تشکیلدهنده آن به انواع مختلفی تقسیم می¬شود که هرکدام از آنها مزایا و معایب و کاربرد خاص خود را دارند که باید با توجه به آن و درنظر گرفتن شرایط، بهترین چسب را انتخاب کنید.
چسب کاشی باید قدرت چسبندگی زیادی داشته باشد. همچنین دوام و مقاومت مکانیکی و شیمیایی آن نیز مهم است. همچنین مقاومت آن دربرابر رطوبت و مواد شیمیایی نیز بایدا بالا باشد. گاهی اوقات هنگام بازسازی ساختمان نیاز به تغییر کاشی یک قسمت است. به دلیل مقاومت بالای کاشی قدیمی و زمانبر بودن کندن کاشی قدیمی، به کمک چسب میتوان کاشی جدید را روی کاشی قدیم چسباند.
کاربرد چسب بتن و چسب کاشی
- ترمیم بتن فرسوده
- آببندی بتن مخازن، استخرهای بتنی
- ترمیم آسیبدیدگی بتن
- افزایش خاصیت چسبندگی
- جلوگیری از به وجودآمدن ترک در بتن
- اتصال میلگرد به بتن
- افزایش مقاومت مکانیکی
- چسباندن بتن جدید به بتن قدیمی
- آببندی ملات و بتن
- افزایش خصوصیات انعطافپذیری بتن
- کاهش نفوذپذیری بتن
- افزایس مقاومت خمشی بتن
- پوششدهی ترکهای موئی توسط چسب بتن
- در نمای سازههای بتنی که از بین رفتهاند میتواند مورد استفاده قرار گیرد
- این چسب باعث جلوگیری از تشکیل جلبک برروی سطح بتنی میشود.
- افزایش دوام بتن
- چسباندن انواع سنگها
- امکان استفاده در سازههای با کاربری غرقابی را دارد.
- جهت تقویت چسب کاشیهای پودری کاربرد دارد
دیگر کاربرهای چسب بتن و چسب کاشی
-
چسباندن بتن جدید روی بتن خشکشده
هنگامی که میخواهید یک لایه بتن را برروی لایه قدیمی بریزید، لازم است که بین این دو لایه عامل چسبندهای وجود داشته باشد. اگر عامل چسبنده وجود نداشته باشد، سطح مستحکمی به وجود نخواهد آمد. در این وضعیت باید از چسب بتن بین دولایه استفاده کرد.
-
ترمیم بتن فرسوده
گاهی لازم است که سطح بتن قدیمی تعمیر شود و شکافها و درزهای موجود در بتن قدیمی با بتن جدید پوشانده شود. برای این کار از چسب بتن استفاده میشود. این چسب کمک میکند تا بتن جدید به خوبی در شکافها و درزها نفوذ پیدا کند و یک پیوند قوی به وجود آورد. این روش از لحاظ اقتصادی مقرون بهصرفه است.
-
جلوگیری از به وجود آمدن ترک در بتن
در زمان بتنریزی، با استفاده مناسب و درست از چسب بتن میتوان از ترک خوردن بتن جلوگیری کرد یا زمان ترک خوردن را به تعویق انداخت. این نوع چسب به دلیل ویژگیهایی که دارد باعث افزایش خواص فیزیکی و شیمیایی بتن میشود. به همین دلیل این بتن دربرابر شرایط آب وهوایی و بسیاری عوامل طبیعی و شیمیایی مقاوم است.
-
چسباندن انواع سنگ
برای چسباندن سنگ برروی سطوح بتنی و سیمانی میتوان از چسب بتن استفاده کرد تا پیوند مستحکم و بادوامی بین سطوح به وجود آورد. همچنین برای ساخت نما برروی بتنهای قدیمی خشک شده، میتوان از این چسبها استفاده کرد تا پیوندی قوی بین نما و سنگ ایجاد شود. همچنین این چسب می¬تواند از نفوذ آب جلوگیری کند.
-
آببندی بتن در مخازن و استخرهای بتنی
برای جلوگیری از نشت آب در این مکانها از چسب بتن استفاده میشود.
مزیت کاربرد چسب بتن و چسب کاشی
- مقاومت در برابر رطوبت
- سهولت و سرعت در اجرا
- قدرت چسبندگی بالا
- امکان نصب برروی سطوح بتنی، گچی و...
- امکان اجرا برروی کاشی قدیمی
انواع چسب کاشی که باید بشناسید
-
چسب کاشی ملات نازک
این نوع چسب برپایه سیمان ساخته شده و پودری شکل است و باید قبل از مصرف با مقداری آب مخلوط شود. این چسب به دلیل داشتن قدرت چسبندگی بالا، میتواند وزنهای زیادی را تحمل کند. همچنین از آن میتوان در محیط مرطوب و دارای حرارت استفاده کرد. این چسب رنگهای مختلفی دارد و میتوان متناسب با دکوراسیون از آن استفاده کرد.
-
چسب کاشی پیش ترکیب شده
این چسب از نوعی چسب کاشی آلی به نام بنه ساخته شده و در دیوارهای خشک از آن استفاده میشود. اگر از آن در محیطهای مرطوب استفاده شود، این چسب دچار مشکلات زیادی میشود.
-
چسب کاشی خمیری
این چسب برپایه رزینهای اکریلیکی، مواد معدنی و دیگر افزودنیهای شیمیایی ساخته میشود و در تمام سطوح داخلی و خارجی دیوارها قابل استفاده است. این چسب خیلی سریع نصب میشود و وزن کمی دارد که درنهایت وزن کلی ساختمان را کم میکند. نصب آن آسان و سریع است و باعث کاهش هزینههای ساخت میشود که این از مزیتهای مهم آن است.
-
چسب کاشی اپوکسی
این نوع چسب برپایه رزینهای اپوکسی ساخته شده و در کاشیکاری مخصوصا مکانهای مرطوب و دمای زیاد مورد استفاده قرارمیگیرد. این پودر همچنین در برابر عوامل خورنده شیمیایی مقاوم است. به دلیل بالا بودن قدرت اتصال و چسبندگی آن، برای کاشیکاری سقف هم از آن استفاده میشود. در مکانهایی که نیاز به شست وشوی زیاد با مواد شیمیایی است بهتر است که از این نوع چسب استفاده شود چون در برابر مواد شوینده شیمیایی مقاوم است.
کلام پایانی
در این مقاله به توضیح موارد کاربرد چسب بتن و چسب کاشی پرداختیم تا برای کار با آنها آشنایی کامل داشته باشید. در صورت تمایل میتوانید دیگر مقالات ما را مطالعه کرده و اطلاعات بیشتر دریافت کنید.